Inom allt går det trender – även inom hotell. En trend som tydligt växer sig allt starkare är hotell som väljer nisch. Det kan exempelvis vara att hotellet enbart tillåter besökare över 30år, att man har väldigt handikappanpassat eller seniorvänligt. Det kan lika gärna vara att man pressar priset rejält men då även sänker servicenivån. Flera hotellkedjor har valt den sistnämnda vägen vilket gör att priserna går ner mot vad det kostar att bo på B&B eller vandrarhem. Skillnaden i kvalité och service blir inte heller speciellt så stor.

Ett exempel från Sverige är hotellkedjan Formula 1 som bland annat finns i Jönköping.

Billigt boende är prio 1

Det finns en rad hotell i centrala Jönköping som erbjuder ”normalnivå” på priserna. Klassiska hotell som har hög standard på både service, restaurang och roomservice. Men så finns det några som sticker ut ur mängden.

Hotel Formula 1 har ett tydligt fokus – det ska vara billigt men funktionellt.

Rummen har ofta en våningssäng där det är dubbelsäng nere och en enkelsäng uppe. Hela familjen får därmed plats trots rummets få kvadratmeter. Toalett finns i korridoren. Även här känns billighetskänslan. Inredningen är i formgjuten plast och toaletten städas per automatik efter att man är klar. Därmed minskas behovet av personal.

Någon större lyxkänsla finns inte men med tanke på att priset hålls nere är det lätt att lägga pengarna på en lyxigare restaurang på kvällen. Att stanna på hotellet för att äta en bit mat är nämligen inte ett alternativ. Någon restaurang finns inte.

Frukost serveras visserligen men den ska inte jämföras med en klassisk frukostbuffé. Gästerna kommer att bli mätta så ”funktionen” med frukosten finns. Något dignande stort buffébord är det däremot inte tal om.

Klart prisvärt för de som vill bo billigt, i eget rum och relativt centralt. Men inget för de som vill åt hotellyxen.

Foto från wikimedia