Att resa med barn kan variera från att vara en upplevelse som ger hela familjen minnen för livet, till att ge dig ständig huvudvärk och lämna dig mer stressad än du var innan semestern började. Inför en resa är det alltid mycket att hålla ordning på, och det blir knappast lättare när ens vanliga packning inte längre räcker, utan man måste också packa ett ordentligt lager babymat, blöjor, barnkläder (för de blir ju smutsiga så fort) och leksaker. Det hela är förstås väldigt individuellt och kan bero på omständigheterna- en resa till Mallorca kan låta simpelt men kan bli en mardröm om man inte förberett sig för allt. Jag ska nu gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på inför resan med familjen.

Tänk på hälsan! Utomlands finns det helt andra bakteriefloror och sjukdomar ni kanske inte är vaccinerade emot. Var alltid beredd på att ditt barn kan dra på sig en förkylning, magsjuka eller göra sig illa, och ha därför alltid med er Första hjälpen-kit, samt se till att veta vart närmsta vårdcentral ligger i området ni kommer vistas på. Det är också bra att i förväg se till att vara försäkrad (Reseförsäkring är att rekommendera!) om ni kommer att vistas i ett land där ett sjukhusbesök kan kosta skjortan. Se också till att undersöka i förväg hur säkert område ni kommer att vistas i är.

Gör en lista! Skriv alltid ner en lista på saker ni ska packa, samt packa alltid i god tid i förväg. Du kanske tänker att du har allt i huvudet, men se hellre till att bocka av varje punkt skriftligt för att minska risken att du glömmer något. Försök också att tänka på att allt behöver man faktiskt inte ta med sig, utan vissa saker kan man köpa på plats, och på så vis spara väskutrymme. Babymat och välling är en typisk sådan grej, som till och med oftare kan vara billigare utomlands.

Välj hotell nogrannt, och boka inte något förhastat! Bara för att ni råkat hitta ett särskilt bra, tillfälligt erbjudande betyder det inte att det är det bästa hotellet just för er. Även om det kan vara spännande med spontanitet när ni reser så är det aldrig ett säkert kort nu när ni är föräldrar. Ta istället god tid på er för att researcha fram det mest barnvänligaste hotellet ni kan hitta. Det är aldrig kul att hamna på ett hotell som inte har barnsängar tillgängliga, inte har någon kyl eller frys att förvara mat i, eller är långt ifrån närmsta lekplats. Var nogrann när du bokar att det framgår vilka åldrar dina barn är i, samt vilka sorts barnsängar ni behöver, eftersom endel hotell har olika storlekar att erbjuda.

Glöm för all skull inte det allra viktigaste: Ha med kameran! Dina barn är är bara barn en kort tid i era liv, och semestern är ett underbart tillfälle att fånga och föreviga alla mysiga stunder ni kommer ha tillsammans. Mobilkameran gör inte detta rättvisa!